czwartek, 2 maja 2013

Potrawka z kurczaka


Jako, że ostatnio wróciłam do pracy, tak więc czas, który poświęcałam na gotowanie znacznie mi się skrócił. W związku z tym, aby szybko nakarmić głodną rodzinę, zaczęłam preferować szybkie dania, przygotowanie tych bardziej pracochłonnych pozostawiając sobie na czas wolny od pracy.
Do kanonu takich szybkich i nieskomplikowanych dań zaliczam całą gamę makaronów, potraw jednogarnkowych oraz potraw z użyciem kurczaka.
Dlatego też dzisiaj przepis na kurczaka i makaron.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ½ szklanki słodkiego białego wina
  • sól, pieprz, papryka
  • oliwa do smażenia
  • parmezan do posypania
  • makaron (u mnie rurki)

Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Ich wielkość zależy jedynie od naszych preferencji. Pokrojone mięso obsmażamy na oliwie. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę.


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przysmażamy ją na oliwie. Oczyszczone papryki, kroimy w kostkę oraz dorzucamy do cebuli. Smażymy wszystko, aż do czasu, aż cebula stanie się szklista a papryka zmięknie.


Do warzyw dodajemy obsmażone kawałki kurczaka oraz przyprawy. Podlewamy wszystko wodą (około szklanki) i dusimy 20 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy go bez przepłukiwania.
Rozkładamy makaron na talerze, polewamy naszą potrawką i posypujemy startym parmezanem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print