poniedziałek, 20 maja 2013

Omlet z cukinią i pomidorami, czyli wiosna na talerzu


To szybka i smaczna przekąska, propozycja śniadaniowa lub na późny, letni obiad. Przepis można dowolnie modyfikować dodając lub zamieniając składniki.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Cukinię myjemy i kroimy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinię, na średnim ogniu przez około pięć minut.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego pomidora. Posypujemy pieprzem.
Jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę, wodę oraz sól.
Na podsmażone warzywa wylewamy masę jajeczną i smażymy bez przykrycia, aż brzegi omletu się zetną. Następnie przewracamy na drugą stronę i dosmażamy.
Podajemy na ciepło z pieczywem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print