czwartek, 9 maja 2013

Mieszanki przyprawowe


Każda niemal kuchnia może się poszczycić specyficznymi przyprawami, których najczęściej używa. Przyprawy te współgrają zwykle świetnie nie tylko z potrawami, do których się je dodaje, lecz również komponują się ze sobą nawzajem.

Można używać pojedynczego zioła lub jednej tylko przyprawy, ale efekt będzie na pewno lepszy, a smak pełniejszy, gdy użyjemy całego bukietu smaków.


Jak już wspomniałam, każdy kraj a nawet region może poszczycić się swoimi dodatkami do potraw, jednak są też takie mieszanki, które rozpowszechniły się na całym świecie i stały się niemal uniwersalne, a na pewno znane i rozpoznawalne.


Zioła prowansalskie to jedna z bardziej znanych mieszanek przypraw, których bazą są świeże lub suszone zielone zioła. W ich skład wchodzą zazwyczaj: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek.
Zioła prowansalskie są bardzo często stosowane podczas gotowania potraw wchodzących w skład diety bezsolnej. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Mieszankę stosuje się powszechnie do przyprawiania potraw z ryb, do zup, ziołowych sosów, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, sałatek, twarogów, farszów i potraw z drobiu. Zioła prowansalskie dodaje się do ciepłych dań zarówno przed, jak i po przyrządzeniu.

Bouquet garni to składnik wywarów, który do Polski trafił w XVIII wieku, razem z francuskimi kucharzami. To zarazem druga pod względem popularności francuska mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą najczęściej: świeży liść laurowy, natka tymianku oraz pietruszka. Taki bukiet ziół związuje się nitką w mały pęczek, który wrzuca się do przyrządzanego jedzenia, aby dodać mu niepowtarzalny aromat. Tuż przed podaniem potrawy bukiet ziół usuwa się.

Quatre-epices, czyli cztery przyprawy, to kolejna, francuska mieszanka ziołowa. Składa się z czterech podstawowych przypraw: pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Stosuje się ją jako dodatek do zup, warzyw oraz potraw mięsnych np. ragoȗt. Należy ją dodawać na początku gotowania.

Curry
Jedna z popularniejszych mieszanek przyprawowych, używana również do potrawy o tej samej nazwie. Możliwych jest wiele odmian tej mieszanki, jednak najczęściej w jej skład wchodzą: kolendra, kmin rzymski, ostra papryka, gorczyca, czarny pieprz, imbir i kurkuma.
Curry można przyprawiać wiele różnych potrawach, nie tylko indyjskich. Nadaje się do przyprawiania mięsa drobiowego, do wieprzowiny oraz baraniny. Idealnie komponuje się z ryżem.

Garam masala
Garam masala to mieszanka stosowana powszechnie w kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą zazwyczaj: kolendra, pieprz czarny, kardamon i goździki. Specyfiką tej mieszanki jest to, że praktycznie każdy kucharz tworzy swoją własną. Używa się jej praktycznie w każdej indyjskiej potrawie. Przyprawą tą posypuje się potrawę tuż przed podaniem na stół lub w końcowej fazie jej przyrządzania.

Mole
Popularna w kuchni meksykańskiej mieszanka przypraw, w skład której wchodzi zazwyczaj: cynamon, goździki, kakao, papryka i ziele angielskie.

Poza tym popularne na polskim rynku są gotowe mieszanki suszonych przypraw, odpowiednio dobranych do konkretnej potrawy np. do gulaszu, do kurczaka itp. Oraz mieszanki będące odzwierciedleniem smaków i zapachów kuchni narodowych np. mieszanka chińska, włoska czy grecka.
O przyprawach i ziołach greckich i ogólnie śródziemnomorskich, można by napisać spora książkę, dlatego uważam, że zasługują na osobny post.... wkrótce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print