poniedziałek, 6 maja 2013

Leczo z cukini


Równie dobrze mogłabym nazwać tę potrawę ragout, bigos, potrawka czy gulasz z cukinii i nadal nie byłabym pewna poprawności użytej nazwy.
Jak zwał, tak zwał, najważniejszy jest smak potrawy, czyli to co realnie kryje się za sztucznie stworzona nazwą.

Jest to bowiem potrawa z gatunku jednogarnkowych, będąca mieszaniną duszonych warzyw, z przewagą cukinii oraz delikatnego dodatku mięsnego, w postaci kiełbasy. Nie powinniśmy zapominać o przyprawach, gdyż to one stanowią dopełnienie każdej potrawy.
Szczegóły poniżej…

Składniki:
  • 1 ½ kg cukinii
  • 600g pomidorów
  • 600g kiełbasy
  • ½ kg zielonej papryki
  • 2 duże, czerwone cebule
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • oliwa

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na ćwiartki wzdłuż oraz kroimy na kawałki. Pokrojoną wrzucamy na rozgrzaną oliwę, przykręcamy płomień i dusimy.


Cebulę obierany, kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy do cukinii.


Kiełbasę obieramy z osłonek, po czym kroimy w dużą kostkę.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, po czym kroimy na kawałki.


Paprykę myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do garnka z cukinią.


Wszystkie warzywa dusimy na wolnym ogniu przez około pół godziny. W tym czasie powinny one wytworzyć sok. Gdyby było go za mało można dolać trochę wody.
Przyprawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz kuminem.
Całość przykrywamy o dusimy do miękkości (u mnie było to kolejne 20 minut)

Podajemy zaraz po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.

Uwagi:
Cukinie można zastąpić kabaczkiem. Proporcje pozostałych warzyw można zmieniać zależnie od własnych preferencji smakowych. Danie to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, daje ogromne możliwości interpretacji.


Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print