środa, 8 maja 2013

Kreatopita, czyli wspomnienie minionej Paschy


Po czterdziestodniowym Poście Grecy rzucają się na wszelkie mięsiwo, szczególnie zaś na pieczone na rożnie owieczki. Dla bardziej wrażliwych osób, widok opiekanych zwierząt może być nieco drastyczny. Dlatego też proponuję wprawdzie mięsną i w dodatku tradycyjną recepturę na grecką, wielkanocną kreatopitę, czyli na placek z mięsnym farszem.

Składniki ciasta:
  • 100g oliwy
  • 250g jogurtu
  • 2 jajka
  • 900g mąki

Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które nastepnie dzielimy na dwie, nierówne części. Jedna, większa stanowić będzie, po rozwałkowaniu spód naszego placka. Druga, mniejsza będzie jego przykryciem.

Składniki farszu:
  • 1 kg zmielonej jagnięciny
  • 1 kg białego sera
  • 250g rozpuszczonej margaryny
  • 1 pęczek świeżej cebulki lub 1 duża, czerwona cebula
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Podsmażamy mięso na patelni, bez użycia tłuszczu. Dodajemy posiekane cebulki, a następnie stopiony tłuszcz.  Odstawiamy masę do przestygnięcia i dodajemy posiekany koperek oraz pokruszony biały ser. Przyprawiamy do smaku.


Większym kawałkiem ciasta wykładamy natłuszczoną tortownicę. Placek powinien być na tyle duży aby pokrywał spód formy, jej boki oraz wystawał na zewnątrz.
Do tak przygotowanego ciasta nakładamy farsz i przykrywamy drugim krążkiem ciasta.
Boki ciasta zawijamy razem, tworząc wianuszek. 


Wierzch ciasta smarujemy oliwą.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print