środa, 1 maja 2013

Koulourakia, czyli greckie ciasteczka wielkanocne


Koulourakia są to tradycyjne greckie ciasteczka przygotowywane w Wielkim Tygodniu, dokładnie we Wtorek. Ciastka tradycyjnie przyjmują kształt kółek, mogą skręcone w ósemki, warkoczyki lub serpentyny.
Mniej tradycyjnie można z nich tworzyć dowolne kształty, jakie tylko podpowiada wyobraźnia. Moja córka, która wczoraj razem ze mną przygotowywała koulourakia, tworzyła serca, ślimaki a nawet małe owieczki. Jednak bez względu na kształt, smak zawsze pozostaje niezmienny.

Składniki:
  • 300g cukru
  • 300g margaryny
  • 120g soku z pomarańczy
  • 50g koniaku (lub innego dowolnego alkoholu)
  • 50g mleka
  • 2 jajka
  • 2 wanilie
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko do smarowania ciastek

Sposób wykonania jest najprostszy na świecie.
Przesianą mąkę wsypać do dużej miski. Następnie dodawać po kolei wszystkie składniki ciasta, wyrabiając go na masę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Następnie odrywamy po kawałku i w rękach formujemy ciasteczka o dowolnych kształtach.
Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem, płaskiej blaszce.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print