wtorek, 21 maja 2013

Kolokithokeftedes, czyli pulpety z cukini


Odmian różnorodnych pulpetów oraz placuszków, jest w Grecji, chyba tyle ile regionów, wysp czy wsi. Podstawowym składnikiem jest cukinia oraz mąka, zmieniają się jedynie dodatki czy przyprawy.
Przepis, który przytaczam poniżej pochodzi z Dodekanezu, pachnącego miętą, której orzeźwiający smak działa odświeżająco oraz całkiem dobrze komponuje się  z cukinią.

Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 cebula
  • 150g fety
  • tarta bułka (5 łyżek)
  • mąka (5 łyżek)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Cukinię zetrzeć na drobnej tarce i dobrze odsączyć. Dodać pokrojonego pomidora, posiekaną miętę, posiekaną cebulę oraz pokruszona fetę.
Przyprawić solą i pieprzem oraz dosypywać mąkę, aż do uzyskania lekkiego, puszystego ciasta. Nakładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia.

Podawać z tzatziki lub sosem jogurtowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print