wtorek, 14 maja 2013

Jabłczanka, czyli owocowa zupa z jabłek


To jedna z takich potraw, której się nie zapomina. Można ją lubić lub nienawidzić. Niektórym kojarzy się z przedszkolnym lub kolonijnym jedzeniem, jednak dla mnie jest niezapomnianym smakiem letnich wakacji u cioci, która mieszkała koło Lublina.
Ciocia serwowała wiele zup owocowych, tak więc obok przytoczonej tutaj jabłczanki, była i zupa z wiśni czy przypominająca kompot, zupa truskawkowa.
Zupy takie są idealne na gorące dni, kiedy nie chce się za bardzo jeść, a mimo to sycą dzięki dodatkom oraz dostarczają całego zestawu witamin. Tak więc lepiej nie rezygnować z nich pochopnie, kierując się uprzedzeniami…. I życzę smacznego.

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 200g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 200ml śmietany

Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie zalewamy 2 litrami wody i gotujemy, aż do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Wówczas przecieramy przez sito oraz dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Mąkę rozprowadzamy mlekiem i zaprawiamy zupę. Tuz przed podaniem dodajemy śmietanę, którą dokładnie rozprowadzamy w zupie, którą serwujemy na ciepło., z makaronem, ewentualnie z ryżem.


Uwagi:
Istnieje możliwość podania tej zupy na zimno np. z bitą śmietaną. Wówczas dodatkiem do niej będą grzanki albo groszek ptysiowy.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupy! Ciekawi mnie jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna ,pyszna ..tylko ja nie dodaje w ogole wody ,bo jablka maja duzo...i doprawiam tylko smietana ,lub jogurtem w wersji mniej kalorycznej...dzisiaj akurat z brazowym ryzem ..

    OdpowiedzUsuń

Print