piątek, 10 maja 2013

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy


Pasta popularna w krajach arabskich lecz równie często spotykana w Grecji. Idealna jako przekąska, w połączeniu z chlebkiem pita oraz miseczką oliwek. Smaczna lecz równocześnie kaloryczna. Jeżeli jednak nie jesteście na diecie, to można spróbować

Składniki:
  • 500 g ciecierzycy
  • 250 g tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • pieprz
  • kumin

Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano zmienić wodę, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości.
Ugotowaną odcedź, zaś wywar zachowaj. Jeszcze ciepłą zmiksuj w malakserze, dodając tahini, rozgniecione ząbki czosnku, przyprawy i sok z cytryny. Gdyby pasta okazała się za gęsta rozcieńczyć przez dodanie wywaru spod gotowanej ciecierzycy.
Gotową pastę odstawić do lodówki. Podawać przybraną cząstkami cytryny lub oliwkami, w towarzystwie chleba lub pity.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print