Sprawdzony przepis!

Deser karmelowy z bananami


 Bardzo smaczny, całoroczny, bogaty smakowo deser z dodatkiem bananów, zatopionych w karmelu herbatników, bitej śmietany oraz czekoladowej czapeczki.
Jest ulubionym deserem małych i dużych dzieci. Z powodzeniem może stanowić zakończenie wystawnego, proszonego obiadu.

Szczegóły poniżej…

Składniki na 6 porcji:
  • 150g paczka herbatników
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 banany
  • 2 puszki skondensowanego, słodzonego mleka
  • 400g śmietany kremówki
  • 85g starej, mlecznej czekolady




Puszki z mlekiem gotować przez 2-3 godziny, aż powstanie karmel. Należy uważać aby puszki były cały czas przykryte wodą.
Herbatniki rozdrobnić w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem. Gotowe herbatniki umieścić w szklanych pucharkach.
Banany obrać i pokroić w kostkę oraz umieścić na warstwie ciastek.


Gotowym, przestudzonym karmelem zalać ciastka z owocami i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie ubić śmietanę kremówkę i pokryć każdą porcję śmietanową czapeczką.
Całość posypać startą czekoladą.
Można podawać od razu lub po ponownym schłodzeniu w lodówce.


Smacznego!