Sprawdzony przepis!

Cztery sposoby smażenia cukinii

Cukinia to takie wdzięczne warzywo, które daje się gotować, dusić i smażyć. Można ją faszerować, piec a nawet podawać w sosie winegret.Smażyć można ją na różne sposoby, osobiście przedstawię 4 z nich.

cukinia na 4 sposoby


Smażenie sauté

To metoda polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu, poprzez podrzucanie patelnią, na której znajdują się smażone warzywa, bez panierki, jedynie oprószone lekko przyprawami.


 

Smażenie w cieście naleśnikowym

Polega na przygotowaniu ciasta naleśnikowego, otaczaniu w nim kawałków cukinii i smażeniu na rozgrzanym tłuszczu.
Każdy kawałek (plasterek) cukinii należy dokładnie otoczyć w cieście, następnie wyciągnąć za pomocą widelca i szybko kłaść na patelnię. Smażyć przez 3-4 minuty, aż do przyrumienienia.

Trzeba pilnować aby temperatura smażenia nie była zbyt wysoka, gdyż ciasto szybko się przyrumieni, zaś warzywo pozostanie niedosmażone.

Składniki ciasta naleśnikowego:
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • szczypta soli


 

Smażenie w panierce

Przygotowujemy w jednej miseczce rozbełtane jajko z łyżką mleka, zaś w drugiej tartą bułkę.
Plastry cukinii moczymy najpierw w jajku, następnie w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 3-4 minuty.

Należy pamiętać o odsączeniu kawałków warzyw z nadmiaru tłuszczu, poprzez położenie ich na papierowym ręczniku.


Smażenie w mące

Na koniec jako ciekawostka, metoda jaką w Grecji smażą kawałki cukinii (a także bakłażana) babcie na wsiach.

Pociętą w podłużne paski lub na plasterki cukinię wrzuca się do miski z wodą. W drugiej misce przygotowuje się mąkę, wymieszaną z solą.Kawałki warzyw wyciągamy z wody, otaczamy w mące i od razu kładziemy na rozgrzaną oliwę. Po usmażeniu odsączamy na bibule. Niektórzy dodatkowo, przed położeniem na oleju, moczą cukinię w wodzie.
Smażone w ten sposób warzywa uzyskują ładną, chrupiącą skórkę oraz miękki środek.


Smacznego!