niedziela, 19 maja 2013

Ciasto z gruszkami


To propozycja szybkiego, słodkiego podwieczorku, który można zrobić w niespełna godzinę.
Ponadto jest to ciasto tanie, nie wymagające wielkich umiejętności kulinarnych oraz dające wiele możliwości w zakresie modyfikacji.
Pomimo, że w przepisie użyłam gruszek, to z powodzeniem można zamienić je na dowolnie wybrane owoce (lub ich kombinacje) także mrożone i z kompotu.
Widać, że jest to więc propozycja uniwersalna, możliwa do zastosowania o każdej porze roku, tak więc zachęcam do spróbowania… a być może, tak jak ja, odnajdziecie smak babcinych ciast, których smak przechowuje się w słodkich wspomnieniach J

Składniki ciasta:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • wanilia

Na wierzch:
  • 500g gruszek (lub innych dowolnych owoców)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki zmielonych biszkoptów

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania gotowego placka.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy starte na tarce, schłodzone masło, jajko, żółtko, cukier puder oraz waniliowy.
Szybko zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce, na co najmniej 30 minut.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

Tortownicę wysypujemy cukrem pudrem i układamy na jej dnie owoce. Następnie posypujemy całość zmielonymi herbatnikami.
Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na okrągły, pasujący rozmiarem do tortownicy, placek i przykrywamy nim owoce, lekko dociskając rękoma.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.


Upieczone ciasto odcinamy od boków tortownicy, przykrywamy talerzem (lub paterą) i odwracamy. 
Pomagając sobie nożem odcinamy wierzch ciasta i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print