piątek, 24 maja 2013

Ciasto z cukinią


Właściwie to dzisiaj miały być placki z cukinią ale jak to w życiu często bywa, plany sobie, a życie sobie…. Dlatego zamiast placków proponuję alternatywę dla tradycyjnych ciast, czyli ciasto z dodatkiem cukinii

Składniki:
  • 900g cukinii
  • 9 łyżek oliwy
  • 180g mąki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200ml mleka
  • 500g fety
  • 250g parmezanu
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka świeżego oregano

Cukinie umyj, odetnij końce i pokrój w grubą kostkę.
Podsmaż na jednej łyżce oliwy. Posól, dodaj pieprz oraz natkę pietruszki.


Przykryj patelnię przykrywką i duś około 10 minut, na wolnym ogniu.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj rozbełtane jajka, mleko oraz oliwę i wyrób wszystko na gładką masę.
Następnie dodaj przesmażoną i przestudzoną cukinię, posiekane zioła, starty parmezan oraz pokruszoną fetę.
Naoliwić formę lub formy (ja piekłam w dwóch keksówkach)i wlać mieszaninę.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut, do uzyskania złotego koloru.
Upieczone chlebki pozostawić w formie do przestudzenia, przez około pół godziny, następnie wyjąć z formy i przestudzić do końca poza formą.


Podawać z sosami, oliwą lub jako dodatek do dać mięsnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print