sobota, 4 maja 2013

Ciasteczka z kawałkami czekolady


Dzisiaj słodka drobnostka, taka na jeden kęs. Przepis na te ciasteczka „ściągnęłam” z opakowania kuwertury. Zmieniłam jedynie nieznacznie, używając między innymi cukru białego, zamiast mieszanki białego i brązowego.

Składniki:
  • 1 kuwertura mleczna o wadze 170g
  • 200g cukru
  • 110g masła
  • 2 jajka
  • 230g mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło o temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem na masę, dodając następnie jajka.
Do masy dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz mąkę.
Kuwerturę kroimy na kawałeczki i dodajemy do gotowej masy. Ponownie mieszamy.
Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią po jednej łyżeczce masy.


Blachę wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print