niedziela, 5 maja 2013

Chleb z płatkami i sezamem


Obdarowana sporą torba sezamu, regularnie dosypuję go do wielu wypieków. Dzisiaj przyszła pora na chlebek, który zwykle zawierał w sobie jedynie płatki owsiane. Tym razem zmniejszyłam ilość płatków na rzecz nasion sezamu i okazało się, że był to naprawdę dobry pomysł. Zresztą przekonać możecie się sami…

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki sezamu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru,
  • 30g drożdży
  • ½ litra wody

Drożdże wymieszać z cukrem, dolać trochę wody i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawić na kilkanaście minut. Pozostałe mąki, płatki, sezam i sól wymieszać. Do podrośniętego zaczynu dodać produkty suche, wlać wodę i wyrobić ciasto. Zaletą tego ciasta jest to, że nie trzeba go długo wyrabiać. Odstawiamy na kolejne kilkanaście minut. Ponownie wyrobić i przełożyć do formy typu keksówka. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremkę, wierzch skropić wodą, posypać ziarnami sezamu i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec godzinę w 200 stopniach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print