niedziela, 7 kwietnia 2013

Tarta serowa


Tarty są takimi wdzięcznymi plackami, które łączą ze sobą łatwość wykonania oraz różnorodność wypełniania. Nie mówię oczywiście o słodkich tartach z kremami, owocami czy galaretką, lecz o tartach ze słonego, kruchego ciasta, które mogą być pełnowartościowym posiłkiem.

Przygotować kruche słone ciasto.

Rozwałkowane ciasto umieścić w wysmarowanej formie do tarty. Ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą, by zapobiec opadaniu boków.



Podpiec spód w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut.

Przygotować farsz:

  • 300g sera żółtego Gouda
  • 200g fety
  • garść pietruszki
  • garść szczypiorku


Sos:

  • 200ml śmietany
  • 3 jajka


Żółty ser pokroić na kawałeczki. Fetę rozkruszyć. Zioła posiekać. Na podpieczony spód ułożyć fetę, posypać ją ziołami i przykryć serem żółtym.

Śmietanę wymieszać z jajkami i wylać na przygotowany farsz. Całość posypać pieprzem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print