niedziela, 28 kwietnia 2013

Tahinopites, czyli proste ciasteczka z tahini


Ciasteczka te należą do grupy postnych słodyczy. Przygotowuje się je znacznie prościej niż wersja mojej drogiej sąsiadki, pani Marii, niestety są tez znacznie mniej efektowne ale cóż, coś za coś.

Ciasto:
  • 1kg mąki
  • 200ml oliwy
  • 500ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soda

Nadzienie:
  • 200ml tahini
  • ½ filiżanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ½ filiżanki sezamu lub posiekanych orzechów
  • cynamon

Syrop:
  • 2 filiżanki cukru
  • 2 filiżanki wody
  • cynamon
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ze składników ciasta wyrabiamy miękką, elastyczną masę i wkładamy ją do lodówki na 1 godzinę.
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem w jednej misce.


Przygotowujemy syrop z podanych składników. Gotujemy go 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia.

Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 15 x 6 cm.

Na każdym kawałku ciasta rozkładamy po 1 łyżce nadzienia i zwijamy roladki.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż się zrumienią. U mnie było to 25 minut.


Ściągamy ciepłe i zanurzamy na chwilę w syropie, po czym odkładamy na talerz.




1 komentarz:

  1. Podobają mi się te ciasteczka! Jadłam kiedyś takie z tahini i bardzo mi smakowały :-))

    OdpowiedzUsuń

Print