niedziela, 14 kwietnia 2013

Surówka z kapusty i truskawek


Surówka ta łączy w sobie elementy zimy i lata. Kapusta kojarząca się z odchodzącą zimą oraz truskawki, jako zapowiedź lata. Innymi słowy, wiosenna szczypta zieleni.

Składniki:
  • ½ główki młodej, białej kapusty
  • 250g truskawek

Sos:
  • 200ml jogurtu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka curry lub przyprawy chińskiej

Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na 30 minut. Truskawki u myć, oczyścić z szypułek i pokroić na plasterki.
Przygotować sos, poprzez wymieszanie wszystkich składników.
Truskawki dodać do kapusty, zalać przygotowanym sosem i lekko wymieszać.
Podawać do dań z drobiu.



Ten post bierze udział w akcjach:


Sałatkowe szaleństwo!
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

2 komentarze:

  1. Wow! To dopiero fusion. Bardzo mi się podoba, ten jogurtowo miodowy dressing zwieńcza super, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak równie zaskakujący jak wygląd, warto spróbować :)

      Usuń

Print