Sprawdzony przepis!

Striftopita z fetą i miętą


Striftopita to nic innego jak ciasto fyllo, nadziane farszem i zawinięte w rulony, które następnie skręcamy w okrągłej tortownicy, na wzór ślimaka.
Ponieważ wymaga to nieco wprawy i manualnych zdolności, ufam, że wybaczycie mi nieco krzywy wzór mojego ciasta.
 
Dodatek świeżej mięty powoduje, że cała potrawa zyskuje ciekawy, orzeźwiający smak.
Jeżeli nie dysponujecie gotowym ciastem fyllo, to przepis oraz sposób jego wykonania znajdziecie tutaj.






Składniki nadzienia:
  • 700g fety
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej mięty
  • roztopione masło

Fetę rozkruszyć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić dość ścisłą masę, którą nakładamy na wysmarowane masłem, arkusze ciasta i zwijamy w ruloniki. Postępujemy tak, z każdym arkuszem ciasta osobno. Rulony zwijamy w kształt muszli ślimaka, zaczynając od środka tortownicy i wypełniając ją całą. Następnie smarujemy po wierzchu roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.


Po wyciągnięciu z pieca kroimy ją jak tort i podajemy jeszcze ciepłą.