czwartek, 11 kwietnia 2013

Sos truskawkowy


Jest to sos z gotowanych owoców. Możemy podawać go na gorąco, zaraz po przygotowaniu, lecz również dobry jest na zimno. Używać go można do polewania ciast i deserów, ale także do potraw mącznych oraz do drobiu lub białego mięsa na słodko.

Składniki:
  • 250g truskawek
  • 100ml wody
  • 100ml czerwonego słodkiego wina
  • 50g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zalać wodą i gotować, aż nadmiar płynu odparuje.


Następnie gorące jeszcze przetrzeć przez sitko.


Postawić na ogniu, dodać cukier oraz mąkę wymieszaną z winem. Zagotować i odstawić.


Uwaga:
Zamiast truskawek można użyć innych dowolnych owoców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print