niedziela, 14 kwietnia 2013

Sos musztardowo-ziołowy


To zimny sos, idealny do jajek na twardo, jako propozycji śniadaniowej, lecz sprawdzi się również jako dodatek do zimnej pieczeni i innych wędlin.

Składniki:
  • 200g śmietany
  • 50g majonezu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sok z cytryny
  • pęczek ziół (ja dałam zieloną pietruszkę, szczypiorek i melisę)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Majonez wymieszać z sokiem z połowy cytryny, ze śmietaną oraz musztardą. Jajko posiekać drobno i dodać do przygotowanego sosu. Zieleninę umyć, osuszyć i posiekać oraz również dorzucić do sosu. Całość doprawić cukrem, solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print