piątek, 19 kwietnia 2013

Rodyjskie keftedes, czyli klopsiki po grecku


Jak robi się tradycyjne greckie keftedes, wie każdy miłośnik greckiej kuchni. Istnieją różnice w przyrządzaniu tych samych potraw w zależności od regionu, w którym się znajdziemy. Wydaje się, że to samo jednak nie do końca… dlatego ja przedstawię Wam tradycyjny przepis na keftedes, przygotowywany na rodyjskich wsiach.

Składniki:
  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 1 kg cebuli
  • 1 kubek posiekanej mięty (same liście)
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży pokrojony pomidor lub  ½ puszki pomidorów 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • 5-6 łyżek mąki do ciasta (według potrzeb)
  • mąka do otaczania
  • oliwa do smażenia

Obieramy i ścieramy cebulę. Układamy na sicie, solimy i czekamy, aż ściekną soki. Następnie przepłukujemy zimną wodą i bardzo dobrze odciskamy.

W dużej misce mieszamy mielone, cebulę, pomidory, miętę, pietruszkę, jaja, ocet winny i ocet balsamiczny, sól, pieprz i łyżka po łyżce mąki, aż masa będzie ścisła ale nie za twarda.
Gotową masę pozostawiamy na chwilę w lodówce, następnie otaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju.


Przepis bierze udział w akcji:


Klopsiki i pulpety II

1 komentarz:

  1. Podoba mi sie dodatek pomidora - na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń

Print