niedziela, 21 kwietnia 2013

Potrawka z zielonej fasolki szparagowej, czyli φασολάκια γιαχνí


To zdrowa przekąska, która może z powodzeniem służyć za pełnowartościowe danie, Podaje się ja bądź z białym pieczywem lub tak jak na Rodos, dusi z ziemniakami.

Składniki:
  • 1 kg świeżej zielonej fasolki (w zimie mrożona)
  • 2 cebule posiekane
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oliwy
  • 4 dojrzałe pomidory (w zimie zastępujemy je 400g puszka pomidorów)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • ziemniaki
  • zielony koperek (opcjonalnie)

Fasolkę, umyć i pokroić na kawałki. W rondlu, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista. Dodać posiekany czosnek, obrane i posiekane pomidory, pietruszkę, sól, pieprz i dwie szklanki ciepłej wody. Dorzucić fasolę. Wymieszać, zmniejszyć ogień i pozostawić na małym ogniu przez 30 minut, aż fasolka będzie miękka lecz nie rozpadająca się.



Uwagi:

Jeżeli zrobimy ja z ziemniakami, wówczas obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki należy wrzucić przed fasolką oraz wydłużyć okres przygotowywania potrawy do około 45 minut.
Dziesięć minut przed końcem można dodać posiekany zielony koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print