piątek, 26 kwietnia 2013

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie


Przepis ten siedzi w mojej głowie od pięciu lat, czyli od czasu, kiedy poznałam go pracując w hotelowej kuchni. Nie należy do tanich posiłków, szczególnie przy większej liczbie osób do wykarmienia ale zapewniam, że od czasu do czasu warto podarować sobie odrobinę luksusu ;)

Składniki:
  • 6 pojedynczych piersi drobiowych
  • 6 plasterków dowolnego żółtego sera
  • 6 plasterków szynki
  • oliwa

Składniki sosu:
  • 2 cebule
  • 200g boczku
  • 1 puszka krojonych pieczarek (można zastąpić świeżymi)
  • 200ml bulionu
  • 150ml białego wina
  • 500ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka myjemy, obsuszamy ręcznikiem i nacinamy wzdłuż, tworząc kieszeń.
Każdy kawałek mięsa obsmażamy krótko, na rozgrzanej oliwie, po czym odkładamy na przygotowaną blaszkę. 


Kiedy mięso trochę przestygnie, składamy razem plasterek szynki i plasterek sera, po czym wkładamy w przygotowaną kieszeń.


Przygotowujemy sos. Na pozostałej z obsmażania mięsa oliwie przysmażmy cebulkę razem z boczkiem. Następnie dolewamy wino i dusimy chwilę, aż do odparowania płynu.
Następnie dorzucamy pieczarki, dolewamy bulion i chwilę dusimy. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku i po zagotowaniu odstawiamy sos.


Przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy kurczaka przez 30 minut.
Serwujemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z makaronem typu kokardki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print