wtorek, 9 kwietnia 2013

Pieczone udka kurczaka


To jedna z wielu propozycji przyrządzenia pojedynczych porcji drobiowych. Kiedy prowadzi się kuchnię dla dużej rodziny, lepszym rozwiązaniem jest pieczenie całego drobiu.
Gdy rodzina dzieli się na mięsożerców i roślinożerców, wówczas lepszym rozwiązaniem są pojedyncze, łatwe do rozdzielenia porcje mięsa.
Zdaję sobie sprawę, że każdy ma własne wypróbowane metody przygotowania drobiu, dlatego tą poniżej podaję jako jedną z propozycji.

Składniki marynaty:
  • 4 łyżki musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • curry
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka


Mięso nacieramy marynata i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy udka z marynaty i układamy je w naczyniu żaroodpornym obok siebie.
Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę, podlewając kilkakrotnie marynatą i odwracając nóżki, aż będą ładnie przyrumienione.
Upieczone wykładamy na talerz i podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle lub jak ktoś woli z ryżem, ziemniakami, frytkami itd.
Całość możemy podlać tłuszczem spod pieczenia.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print