sobota, 6 kwietnia 2013

Pieczone piersi kurczaka w sosie serowym


To propozycja obiadowa idealna dla zabieganych, gdyż pozwala na przygotowanie smacznego posiłku w godzinę.
Mięso pieczone jest w panierce, co chroni go przed nadmiernym wysuszeniem. Pozostaje delikatne i soczyste wewnątrz oraz posiada chrupką skorupkę na zewnątrz.
Sos serowy bazuje na sosie beszamelowym, z dodatkiem łatwo topliwego, miękkiego żółtego sera. Dodatkowym urozmaiceniem posiłku będzie surówka, najlepiej z warzyw sezonowych. U mnie wybór padł na marchewkę, która po starciu na tarce, została posłodzona oraz skropiona oliwą.
Tak skomponowany posiłek został zaakceptowany przez moją najmłodszą, bardzo wybredną osóbkę, która posiłki traktuje wybiórczo, preferując jedynie te, które są dla niej atrakcyjnie wizualnie oraz smakowo.




Co potrzebujemy:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • ½ szklanki mąki
  • 1 szklankę bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka mielona
  • trochę startego żółtego sera
  • oliwę



W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz, paprykę, bułkę tartą i ser. Piersi z kurczaka posmarować oliwą i otaczać w przygotowanej panierce. Gotowe, opanierowane układać w nasmarowanym naczyniu do zapiekania. 



Kurczaka polać odrobiną oliwy i posypać jeszcze po wierzchu panierką. Lekko docisnąć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec mięso przez 30 minut.

Sos serowy


Składniki sosu:
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki, uniwersalne
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklankę tartego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

W rondelku roztapiamy masło i mieszamy z mąką do połączenia. Następnie powoli dolewamy mleko i gotujemy przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dorzucamy do sosu, przygotowany, starty ser i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem o raz odrobiną startej gałki.


Gotowym sosem polewamy kurczaka i podajemy np. z ryżem oraz surówką.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print