czwartek, 18 kwietnia 2013

Paszteciki mięsne z ciasta francuskiego


Ponieważ zapas ciasta francuskiego jeszcze się nie skończył postanowiłam zrobić paszteciki z mięsem, które w połączeniu  z czerwonym barszczykiem w filiżance mogą stanowić ozdobę każdego przyjęcia lub po prostu ciepłą kolację lub późny obiad. Zimne zaś, mogą zostać zabrane ze sobą do pracy lub do szkoły.

Co potrzebujemy:
  • 850 g gotowego, mrożonego ciasta francuskiego
  • 500g gotowanego mięsa (u mnie wołowiny)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 starta na tarce cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • roztrzepane białko do smarowania

Bułkę moczymy i odciskamy. Mięso i bułkę mielimy, łączymy z pozostałymi składnikami farszu.
Z ciasta francuskiego wycinamy koła. Każde koło smarujemy białkiem i układamy na nim po dwie łyżki mięsnego farszu. Kółka zlepiamy ze sobą aby powstały pierożki.
Układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 15-20 minut.


1 komentarz:

Print