środa, 10 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka


Ciasteczka owsiano – czekoladowe


To smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska dla każdego. Spokojnie może schrupać ją już roczny maluch. Nie zawierają środków spulchniających, ani żadnych sztucznych dodatków, są sycące, tanie i proste w wykonaniu oraz zupełnie nie pracochłonne.

Składniki:
  • 200g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 50g startej czekolady
  • 125ml oleju
  • 100g cukru
  • 6 łyżek mleka

Płatki mieszamy z kakao, czekoladą oraz cukrem. Wlewamy olej i wszystko mieszamy rękami, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Jeżeli masa jest za sucha, można dodać kilka łyżek mleka (ja tak właśnie zrobiłam)
Z masy toczymy kulki, które następnie lekko rozpłaszczamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy 12 minut w 180 stopniach.

Opcjonalnie można dodać do masy rodzynki, posiekane orzechy, wiórka kokosowe lub kawałki czekolady.






Ciasteczka owsiane z tahini


To druga z propozycji ciasteczek z płatków owsianych. Równie proste, lecz za sprawą użytej pasty sezamowej, zaskakują nietypowym smakiem.

Składniki:
  • 100g tahini
  • 120g miodu
  • 120g płatków owsianych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 spora garść nasion sezamu białego

Składniki płynne mieszamy ze sobą, dosypujemy płatki, cynamon i sezam oraz mieszamy wszystko, aby otrzymać spójną masę.
Z masy toczymy kulki, które następnie lekko rozpłaszczamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. zrobiłam te kakaowe - świetny przepis. zmodyfikowałam go lekko dodając więcej kakao i odrobinę mąki, bo mleka mi się lunęło i ciasto było za mokre. ;)
    dzięki za przepis, zapiszę go sobie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapomniałąm dodać, że nie miałam czekolady, stąd więcej kakao

    OdpowiedzUsuń

Print