wtorek, 9 kwietnia 2013

Omlet biszkoptowy z truskawkami


To danie, które może pełnić rolę zarówno śniadania, jak i słodkiego podwieczorku. Szczególnie lubiane przez dzieci, nawet te, które grymaszą przy jedzeniu.

Składniki na jedną porcję:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa

Do ozdoby:
kilka owoców, syrop owocowy lub dżem

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozetrzeć z mąką i odrobiną soli.
Białka ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać cukier, przez cały czas ubijając.
Delikatnie połączyć pianę z ciastem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać ciasto i smażyć pod przykryciem, na niewielkim ogniu.


Gdy omlet zetnie się od spodu i podrośnie, podważyć go i odwrócić na drugą stronę.


Podsmażyć z drugiej strony, po czym przełożyć na talerz, nałożyć owoce i polać syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print