poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Muffinki z Tahini

Na dzień dobry, taki mały, słodki akcent. W końcu nic tak nie poprawia nastroju, jak odrobina słodyczy, szczególnie w pochmurne dni. Idealne do porannej kawy, ale również na podwieczorek, dla niespodziewanych gości lub do zabrania ze sobą, do pracy lub szkoły, jako drugie śniadanie.

muffinki z tahini


Składniki:
  • 150ml Tahini
  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka




Zmiksuj pastę tahini z cukrem, dodaj jajka, śmietanę i mleko. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Nakładać do papierowych papilotek, umieszczonych w formie. Napełniać do ¾ wysokości. Piec 20 minut w 180 stopniach.


Można przygotować polewę z 2 łyżek tahini, 1 łyżki mleka i 4 łyżek cukru pudru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz