sobota, 6 kwietnia 2013

Muffinki czekoladowo-kawowe z kremem kokosowym


Muffinki te są efektem spontanicznego zagospodarowania nadmiaru roztopionej czekolady, którą należało w jakiś sposób spożytkować. Tak powstał pomysł na muffinki czekoladowe, ponieważ nie mogę obejść się bez kawy, postanowiłam urozmaicić naparem kawy.

Składniki ciasta:
  • 100g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 100g brązowego cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 150g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Dodajemy rozbełtane jajka, kawę rozpuszczoną w szklance wody, olej oraz rozpuszczona czekoladę. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
Masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.



Po wyjęciu z pieca, wyciągamy z papilotek, ustawiamy na półmisku i przygotowujemy krem kokosowy.

Składniki kremu:
  • 1 żółtko
  • 100g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropel alkoholu

Masło miksujemy z cukrem na masę, dodajemy żółtko oraz kilka kropel alkoholu. Do ukręconego kremu wsypujemy wiórka i mieszamy.
Przygotowaną masę wkładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na przestudzone muffinki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print