sobota, 20 kwietnia 2013

Masło orzechowe


Masło orzechowe z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu. Będzie miało ono przewagę nad sklepowym, gdyż będzie pozbawione konserwantów, a smak będzie z pewnością lepszy. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników, ani specjalistycznego sprzętu.


Wystarczą orzeszki, nieco miodu i odrobina oliwy, by powstało smaczne, zdrowe mazidło, które uwielbiają wszystkie dzieci. Proste, smaczne i zdrowe, bo domowe :)




Na przygotowanie jednego, małego słoiczka będziemy potrzebowali:

  • 200g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczkę miodu

Jeżeli orzeszki nie są solone wówczas dodajemy, jeszcze odrobinę soli, do solonych nie trzeba dodawać  już nic.

Orzechy rozdrabniamy w blenderze, dodajemy oliwę i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dodajemy do niej miód i mieszamy wszystko jeszcze chwilę.



Masełko okazało się lepsze niż kupne, zaś po przygotowaniu jednej porcji z powyższych składników, okazało się, że ma tendencję do szybkiego znikania.
Następnym razem będę musiała potrzebną liczbę składników podwoić lub potroić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz