sobota, 20 kwietnia 2013

Masło orzechowe


Proste, smaczne i zdrowe bo domowe :)

Na przygotowanie jednego, małego słoiczka będziemy potrzebowali:

  • 200g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczkę miodu

Jeżeli orzeszki nie są solone wówczas dodajemy, jeszcze odrobinę soli, do solonych nie trzeba dodawać  już nic.

Orzechy rozdrabniamy w blenderze, dodajemy oliwę i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dodajemy do niej miód i mieszamy wszystko jeszcze chwilę.


Masełko okazało się lepsze niż kupne, zaś po przygotowaniu jednej porcji z powyższych składników, okazało się, że ma tendencję do szybkiego znikania.
Następnym razem będę musiała potrzebną liczbę składników podwoić lub potroić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print