sobota, 27 kwietnia 2013

Krokiety z maki gryczanej faszerowane mięsem


Kto nie umie robić krokietów? Chyba tylko Ci, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Dlaczego, więc umieszczam taki błahy przepis? Ponieważ zwykłe, obiadowe krokiety, przygotowane w oparciu o mały naleśnik, to świetna przekąska, taka akurat na dwa gryzy.
Poza tym ponieważ dostałam prezent, torbę maki gryczanej, to postanowiłam to wykorzystać i przygotować z niej coś smacznego. Po zastanowieniu padło na naleśniki pszenno- gryczane.


Składniki potrzebne do przygotowania naleśników:
  • 150g mąki gryczanej
  • 50g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500ml wody
  • sól

Wodę wymieszać z jajkami oraz z mąkami. Wsypać szczyptę soli. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron na rumiano.

Składniki farszu:
  • 500g gotowanego mięsa (u mnie wołowina)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Mięso podsmażamy na tłuszczu, razem z cebulką. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Wszystko zmieszać w blenderze, na gładką masę. Dodać jajko i przyprawy.

Na każdym naleśniku kłaść po łyżeczce farszu i zwijać naleśniki. Każdy naleśnik otaczać w
roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce i obsmażać z obu stron na rumiano.
Podawać z czerwonym barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print