sobota, 13 kwietnia 2013

Kotlety z gotowanego kurczaka


Jednym ze sposobów wykorzystania mięsa z kurczaka, pozostałego po gotowaniu rosołu, mogą być szybkie kotlety.

Składniki:
  • 650g  gotowanego mięsa z kurczaka (zważyłam po obraniu z kości)
  • 2 pszenne bułki
  • 1 cebula (czerwona)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek (3 gałązki)
  • pół szklanki kaszy manny
  • oliwa

Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości. Mięso posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i posiekać. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać posiekany tymianek, sól i pieprz. Wymieszać i wyrobić na gładką masę.
Z masy formować kotleciki, otaczać w kaszce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Podawać z surówkami. Ja podałam z duszoną marchewką z groszkiem.

Uwaga:
Zamiast tymianku można użyć innego bardziej odpowiadającego nam smakowo zioła. Jeżeli jednak pozostaniemy przy tymianku, należy pamiętać, by nie nadużywać go, z powodu silnego aromatu.

Sposób podania również zależy od indywidualnych upodobać. Można więc klasycznie z ziemniakami lub ryżem oraz z dowolnymi warzywami lub sosami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print