środa, 10 kwietnia 2013

Koktajl truskawkowy


Tak prosty, że aż głupio o tym pisać ale pasuje do dzisiejszych ciasteczek owsianych, dlatego się tutaj pojawił :)

Ten prosty, smaczny i zdrowy napój ze świeżych owoców oraz nabiałowego dodatku, może być uzupełnieniem podwieczorku lub stanowić drugie śniadanie. Może być też dodatkiem do potraw mącznych, takich jak pierogi ze słodkim nadzieniem lub paruchy, czy jak kto woli buchty.

Składniki na 4 porcje:
  • 500g truskawek
  • 600ml jogurtu naturalnego 10%
  • 4 łyżki cukru

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zmiksować. Dodać cukier oraz jogurt. Wymieszać ponownie w mikserze.


Uwagi:
Zamiast jogurtu można użyć mleka słodkiego, kefiru lub śmietanki. Można również zmieszać mleko ze śmietanką, aby otrzymać mniej gęsty napój.

Dodatek cukru można regulować, zależnie od indywidualnych preferencji. Można użyć również cukru pudru.

Truskawki można zastąpić malinami, owocami jagodowymi lub innymi miękkimi owocami.

8 komentarzy:

  1. taki koktajl kojarzy mi się z latem :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też się kojarzy z latem i co ciekawe nawet tak smakuje

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. U mnie letnia pogoda za oknami, nic dziwnego więc, że lato, zaczyna się też na talerzu :)

      Usuń
  3. Oj jak ja bym się napiła Twojego koktajlu ..... smak lata, dzieciństwa ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to również smak dzieciństwa :)
      Jednak ten koktajl przygotowałam z myślą o polaniu nim paruchów, które też z dzieciństwem ściśle kojarzone. Chyba się starzeję :)

      Usuń
  4. mmmm... ale kusisz:) czekam z niecierpliwością na sezon truskawkowy

    OdpowiedzUsuń
  5. w letnie dni bardzo często sobie taki robię, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Print