poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Fava, czyli grecka pasta z żółtego grochu


To jedna z galerii wielu greckich przekąsek. Jest tania, prosta w wykonaniu i bardzo popularna.

Składniki:
  • 2 szklanki żółtego, łupanego groszku
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Groszek wsypać do garnka z grubym dnem, zalać zimną wodą i moczyć, co najmniej przez kilka godzin. Następnie zalewamy go dwoma szklankami świeżej, zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. W międzyczasie dorzucamy pokrojoną cebulę, kilka łyżek oliwy oraz czosnek. Gotujemy do miękkości, przecedzamy, zaś wywar zostawiamy. Ucieramy blenderem na masę dodając przyprawy i sok z cytryny. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać nieco wody, którą zachowaliśmy z gotowania.
Wykładamy na talerz, polewamy oliwą, przybieramy zieloną pietruszką, cząstkami cytryny lub posypaną krążkami cebuli. Bardzo smaczna i apetyczna jest fava z karmelizowaną cebulą.
Można ją jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło z jasnym pieczywem lub chlebkiem pita 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print