piątek, 5 kwietnia 2013

Fasola z jabłkami


Dzisiaj duszone warzywa, które mogą być samodzielną, wegetariańską potrawą lub jedynie  dodatkiem do mięsnego dania. Może występować w roli głównego dania lub jedynie przekąski. Zaletą tej potrawy jest sposób jej podania, zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Ale do rzeczy…

Składniki:
  • ½ kg drobnej, białej fasoli
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • szczypta kurkumy
  • olej do smażenia

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Zmienić wodę, ugotować ją do miękkości i odcedzić. Cebule obrać, pokroić na plasterki i usmażyć na oleju na szklisto. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i dodać do cebuli. Dusić przez chwilę razem. Dodać przyprawy, fasolę, wlać pół szklanki wody i dusić razem przez 5-10 minut.

Jeżeli komuś nie odpowiada cynamon, może go zamienić na bardziej swojski kminek lub majeranek :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print