sobota, 20 kwietnia 2013

Drożdżówki z serem


To jedna z wersji tych smacznych drożdżówek. Zamiast masy serowej można nadziewać je masą orzechową, makową lub marmoladą owocową.
Z podanych poniżej składników  wyszło 25 placuszków, o średnicy  10 centymetrów.

Składniki:
  • 500g mąki
  • 500ml mleka
  • 150g masła
  • 30g drożdży świeżych
  • 100g cukru
  • sól

Masa serowa:
  • 300g twarogu
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • wanilia

Przygotowujemy zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 100ml mleka i 100g mąki i odstawiamy go na 30 minut, aby podrósł.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy pozostałe mleko, cukier, rozpuszczone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. W tym celu mieszamy cukier z żółtkami, z mąką ziemniaczaną oraz z serem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm, wycinamy koła i formujemy grubszy  rant naokoło. 


Środek wypełniamy przygotowaną masą serową.


Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print