wtorek, 9 kwietnia 2013

Domowy makaron jajeczny


Pewnie zastanawiacie się po co opisywać sposób przygotowania makaronu, kiedy jest to produkt dostępny, w każdym sklepie, tani, w dodatku w różnorodnych kształtach, formach, a nawet kolorach.
Zdarzyć się może, że wiedza ta przydać się może, jak to zdarzyło mi się niedawno…. Ale nie o tym ma być mowa lecz o makaronie.

Makaron wyrabia się głównie z mąki pszennej, z jaj (lub samych żółtek) i wody. Dodatek wody jest zresztą zbędny, jeżeli przyjmiemy, że na każde 100g mąki weźmiemy 1 jajo i odrobinę soli.

Składniki mojego makaronu to:
  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli

Na stolnicę wysypujemy mąkę w formę kopczyka, na środku którego robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka i wsypujemy sól (oraz ewentualnie wodę)


Składniki mieszamy starannie, zagniatając, elastyczne ciasto.


Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki placek, który następnie odstawiamy do przeschnięcia.


Po przeschnięciu, placek zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki (aby otrzymać spaghetti) lub w grubsze paski (aby otrzymać wstążki – tagliatelle)


Pokrojony makaron rozsypujemy po stolnicy aby przesechł.


Następnie gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkowa łyżką oleju (co zapobiega sklejaniu ciasta) i używamy zgodnie z życzeniem, jako dodatek do mięsa, ryb, warzyw, sosów czy zup.

Uwagi:
Makaron możemy barwić w sposób naturalny szpinakiem, na kolor zielony; pastą pomidorowa, na pomarańczowo lub na żółto kurkumą.



1 komentarz:

  1. Jak zupka, to tylko z domowym makaronem;) Innego sobie nie wyobrażamy.
    Nasz robimy według takiego przepisu:
    http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=domowy-makaron

    OdpowiedzUsuń

Print