piątek, 5 kwietnia 2013

Czekoladki z chałwą i tahini


Te drogie ale bardzo smaczne czekoladki są propozycją wielkopostnych słodyczy. Smak chałwy, dodatkowo podkreśla pasta sezamowa, migdały stapiają się z czekoladą, zaś herbatniki stanowią jedynie spoidło tej słodkiej masy.
Wartość kaloryczna tej przekąski przyprawia o ból głowy, więc lepiej to przemilczmy…

Składniki:
  • 300g waniliowej chałwy pokruszonej
  • 300g tahini
  • 2 ½ szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  • 200g połamanych herbatników  
  • 500g kuwertury  
  • kilka kropli brandy

Roztopić kuwerturę w kąpieli wodnej.


Herbatniki zemleć w blenderze.


Podobnie postąpić z migdałami.


Przygotować tahini.


Chałwę pokruszyć na kawałki.


Wszystkie składniki, odpowiednio przygotowane, umieścić w mikserze i mieszać do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
Zdjąć miskę z miksera, dodać rozdrobnioną chałwę i zagnieść ręką aż do uzyskania ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać pokruszonych herbatników, jeśli za gęste trochę rozpuszczonej czekolady.


Z masy toczyć małe kulki, które pozostawiamy na chwilę w chłodzie lodówki.



Następnie otaczamy je w czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print