środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto z truskawkami


Kolejne szybkie, ucierane ciasto, doskonałe na każdą okazję. Zalety to łatwość i szybkość wykonania, możliwość modyfikacji w zakresie dodatku owoców oraz niewielki koszt.

Składniki:
  • 500g truskawek
  • 200g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • ¾ szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kryształu, do posypania ciasta
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy





Żółtka utrzeć z cukrem na gładka masę, dodać śmietanę i ucierać nadal. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stale ucierając dodać stopiony i przestudzony tłuszcz.
Białka ubić na pianę i porcjami dodawać ją do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
Gotową masę przelać do formy, obłożyć truskawkami, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika.


 Piec 40-45 minut w180 stopniach. Gotowe ciasto można polać sosem truskawkowym.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. czy mogę, zamiast śmietany dodać gęsty jogurt naturalny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Jeżeli jest gęsty to bez problemu, tutaj chodzi o konsystencję, nie o zawartość tłuszczu :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Print