czwartek, 4 kwietnia 2013

Chlebek pita


Chlebek pita to okrągłe, formowane ręcznie placki, wypiekane z mąki, drożdży, soli i wody. Jest niezastąpionym towarzyszem gyrosa, souvlaków oraz wielu past i sosów, można go również nadziewać dowolnym nadzieniem, może nawet posłużyć jako podstawa „pizzy”… ograniczać może nas jedynie własna wyobraźnia.

chlebek pita


Pieczenie placków pita do souvlaków, jako przedsięwzięcie komercyjne rozpoczęli w 1952 roku bracia Antoni i Kyriakos Papadopoulos. W ciągu godziny z pieca wychodziło 200 – 300 placków.




Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 ½ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Oliwa do posmarowania blachy

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą oraz stopniowo dolewamy wodę i oliwę.
Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto, które smarujemy z zewnątrz oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia, po czym dzielimy je na części wielkości dużego, kurzego jajka. Przykrywamy ściereczką aby ponownie podrosły.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek o grubości 1 centymetra i układamy na blasze. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.

Jeżeli mają być mrożone to pieczemy je przez 5 do 7 minut. Potem wyciągamy z piekarnika, studzimy, a zimne zamrażamy.
Gdy będa potrzebne, wówczas rozmrażamy, smarujemy olejem z dwóch stron i smażymy na patelni lub na grillu, przez kilka minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print