poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Bułeczki drożdżowe z cytrynową konfiturą


W przypływie natchnienia i sporych ilości darmowego surowca, nasmażyłam zapas cytrynowej konfitury. Teraz przyszedł czas na jej spożytkowanie, a wybór padł na bułeczki nadziewane konfiturą z cytryny. Można by było użyć właściwie dowolnej smakowo konfitury, ja użyłam takiej, jaką aktualnie dysponuję. Ale do rzeczy…

Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 30 g drożdży
  • 100g cukru
  • 60g masła
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • konfitury

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 30 minut.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem, żółtkami i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto. Tłuszcz topimy i studzimy, białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta i ponownie wyrabiamy, po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdy kawałek lekko rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy w środek po łyżce odsączonych konfitur i zlepiamy.
Układamy na natłuszczonej blasze, zlepieniem do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu możemy je lekko polukrować i obłożyć kawałkami skórki cytrynowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print