czwartek, 18 kwietnia 2013

Bifteki w cieście francuskim


Bifteki są tradycyjnym greckim daniem, mającym wiele wspólnego ze znanymi w kuchni polskiej zrazami mielonymi, z nadzieniem. Co łączy te dwie potrawy? Rodzaj i forma użytego mięsa oraz tradycja nadziewania. Co je różni? Rodzaj nadzienia, przyprawy oraz forma przygotowania. O ile bowiem zrazy najczęściej smażymy lub dusimy z sosami, lub ewentualnie zapiekamy, o tyle bifteki oprócz wymienionych wyżej form, można upiec ruszcie czy usmażyć na grillu. W tym momencie wykazuje on pewne pokrewieństwo z hamburgerem lub kotletem mielonym.

Czas ich przygotowania różni się zależnie od wybranej techniki przyrządzenia.

Na grillu smażymy po 6 minut z każdej strony, na ruszcie pieczemy przez 6 do 8 minut z każdej strony. Jeżeli wybierzemy smażenie na patelni, to wystarczy w sumie 5-6 minut.

Jeżeli chcemy bifteki upiec, wówczas wkładamy je do naczynia z niewielką ilością wody lub bulionu z oliwą i pieczemy przez 20 minut.

Ja wybrałam metodę kombinowaną, gdyż najpierw podsmażyłam bifteki na patelni, zaś później zapiekłam w cieście francuskim. Szczegóły poniżej:

Składniki:
  • 800g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko (rozbełtane)

Na bifteki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 2 bułki namoczone w wodzie i odciśnięte
  • 1 posiekana cebula
  • 1 jajko
  • oliwa (40g oliwy na ½ kg mięsa)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • kieliszek ouzo

Do nadziania:
  • Ser Kaseri

Zmieloną wołowinę mieszamy z odciśniętymi bułkami, jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawiamy. Dodajemy oliwę oraz ouzo. Wyrabiamy długo aby do masy dostało się dużo powietrza. Przykrywamy miskę z masą mięsną i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

W międzyczasie rozmrażamy ciasto francuskie i dzielimy je na pojedyncze porcje.

Z masy mięsnej formujemy podłużne kotlety. Wewnątrz każdego umieszczamy kawałek sera. Następnie obsmażamy je na oliwie, przez około2 minuty, z każdej strony.


Obsmażone ale nie zrumienione bifteki, układamy na przygotowanych kawałkach ciasta, posmarowanego, wewnątrz roztrzepanym jajkiem (ma to na celu zabezpieczyć ciasto przez nadmiarem tłuszczu wypływającego z mięsa) i składamy na pół.
Układamy je na płaskiej blasze, w pewnej odległości od siebie, smarujemy po wierzchu pozostałym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print