wtorek, 16 kwietnia 2013

Angielski sos gravy


To angielski sos pieczeniowy podawany do pieczeni, ziemniaków a nawet do ryżu. Do jego sporządzenia używa się naturalnych wywarów mięsnych, kostek bulionowych lub granulatu.
Ja używam najczęściej naturalnych wywarów mięsnych, sporadycznie zaś, drobiowych kostek bulionowych.

Składniki:
  • 600 ml wywaru z mięsa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka gravy browning w płynie (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Pierwszym krokiem jest uzyskanie wywaru z mięsa.
W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy przez minutę. Następnie zalewamy mięsnym wywarem i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Doprawiamy do smaku i dodajemy łyżeczkę gravy browning, który pozwoli uzyskać ładny, ciemny, brązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print