wtorek, 19 marca 2013

Żurek na serwatce


Są tysiące metod przyrządzania żurku. Każdy ma swój własny, wypróbowany, ulubiony czy okraszony domową tradycją przepis na żurek domowy. „Mój” żurek, że tak go nazwę wziął się z eksperymentów ze smakami i dodatkami, jednak bazą jest tradycyjny, własnoręcznie ukiszony żur.

Składniki:
  • 1 ½ l serwatki
  • ½ l wody (najlepiej spod wędzonki)
  • 500 ml żuru kiszonego
  • 400 g kiełbasy lub 400 g boczku wędzonego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 6 jaj
  • 1/ kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki majeranku

Najlepiej zakisić żur samemu. 


Ziemniaki pokrajane w gruba kostkę ugotować i odcedzić.  Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
Wodę zagotować z serwatką, następnie wrzucić kawałki kiełbasy lub boczek pokrojony w kostkę. Wlać żur, energicznie mieszając, aby nie przywarł do dna. Pogotować chwilę. W tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką pszenną i rozprowadzić wywarem. Wlać do gotującego się żurku. Dodać przyprawy: majeranek, sól, pieprz i czosnek. Dorzucić przygotowane ziemniaki i chrzan. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Jaja na twardo wyłożyć na talerze i zalać żurkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print