piątek, 1 marca 2013

Zupa z zielonego groszku



Zapomniałam napisać, że dzisiaj w Grecji jest pierwszy dzień wiosny. Pogoda na zewnątrz zdaje się to potwierdzać. W kuchni też zrobiło się bardziej wiosenno za sprawą kolorowej sałatki, więc teraz czas na zieloną, wiosenną zupę z groszku. Jest zdrowa, łatwa do przyrządzenia i odpowiednia już dla dwulatka, co nie znaczy, że dorośli nie mogą jej jeść. Co będziemy potrzebowali do jej przygotowania?

Składniki:
  • 2litry rosołu
  • ½ kg świeżego lub ewentualnie mrożonego groszku
  • 1 szklanka jogurtu lub śmietany

Byłam w tej dobrej sytuacji, że rosół drobiowy miałam już ugotowany. Przelałam przez sitko do garnka odmierzona ilość. W drugim garnku ugotowałam do miękkości zielony groszek, który następnie zmiksowałam i połączyłam z rosołem oraz z jogurtem. Zagotowałam, przelałam na talerze i udekorowałam kwiatkami z marchewki i zielonej pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print