sobota, 16 marca 2013

Zapiekanka makaronowa

Z powodu niemal, całodziennych zakupów, nie mając czasu, ani sił na długie stanie przy kuchni, wykombinowałam sobie szybką i nie absorbującą zapiekankę.
Oczywiście można ją wzbogacić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi lecz jak widać poniżej da się ją zrobić niemal z niczego ;)

Składniki:
  • 500 g paczka makaronu
  • 300 g dowolnej wędliny
  • 3 cebule
  • 200 g żółtego sera
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pieprz
  • słodka papryka
  • sól
  • tłuszcz

Makaron gotujemy na półtwardo i odsączamy. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na tłuszczu. Wędlinę kroimy w kostkę. Makaron mieszamy z wędliną i cebulą oraz solą i pieprzem. Całość rozkładamy w nasmarowanym naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. Zalewamy mleczno-jajeczna mieszaniną, posypujemy papryką i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
I już mamy obiad lub ciepłą kolację…. W pół godziny!



Uwagi:
Makaron może być dowolny, ja dałam grube rurki. Zamiast wędliny można użyć mięs np. resztek pieczeni itp. Zamiast cebuli można dać pora lub dowolne inne warzywa. Ser żółty zamiast układać na wierzchu zapiekanki, można zetrzeć na tarce. 


Podawać samą, z surówkami lub dowolnym sosem. Pasuje nawet z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print