czwartek, 7 marca 2013

Tzatziki


To sos klasycznie podawany do smażonych bakłażanów oraz do ryby. Idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami.

Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 500 jogurtu 10%
  • 4 ząbki czosnku (ilość oczywiście można zmienić, zgodnie z własnymi upodobaniami)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dolać oliwy. Ogórka umyć, przekroić na pół, ewentualnie wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Posolić i odcisnąć nadmiar soku. W misce zmieszać jogurt, ogórka i roztarty czosnek. Dodać ocet, posiekany zielony koperek i ewentualnie jeszcze dosolić.
Odstawić na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print