czwartek, 7 marca 2013

Oryginalny sos tzatziki


Tzatziki to sos klasycznie podawany do smażonych bakłażanów oraz do ryby. Idealnie komponuje się również z grillowanymi mięsami. Można go jeść, jako dip do warzyw lub smarować nim pieczywo.

tzatziki

Sos tzatziki znajdziecie, jako wypełnienie popularnej greckiej przekąski, pita me gyros. Tzatziki jest bardzo prosty do przygotowania, szybki, bo jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans oraz bardzo smaczny.




Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 500 jogurtu 10%
  • 4 ząbki czosnku (ilość oczywiście można zmienić, zgodnie z własnymi upodobaniami)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dolać oliwy. Ogórka umyć, przekroić na pół, ewentualnie wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Posolić i odcisnąć nadmiar soku. W misce zmieszać jogurt, ogórka i roztarty czosnek. Dodać ocet, posiekany zielony koperek i ewentualnie jeszcze dosolić.
Odstawić na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz