czwartek, 7 marca 2013

Tsiknopempti, czyli wielkie mięsne żarcie


Tsiknopempti (Τσικνοπέμπτη) to grecki odpowiednik polskiego Tłustego Czwartku. Jego nazwa pochodzi od słów τσίκνα (tsikna) oznaczającego zapach pieczonego mięsa oraz Πέμπτη (Pempti), czyli Czwartek. Tsiknopempti wypada w drugim tygodniu karnawału.
Tego dnia przypadającego zwykle w drugim tygodniu karnawału, spożywa się duże ilości  mięsa, zarówno pieczonego, jak i z grilla. Ten dzień to prawdziwa uczta mięsna.

Przygotowuje się typowe dla tego dnia tradycyjne, mięsne specjały:  galarety mięsne (πηχτή), wieprzowe podroby z kaszą bulgur w świńskim jelicie (ομάτια), wysmażane kawałki wieprzowiny (τσιγαρίδες), a na rożnach królują popularne szaszłyki (σουβλάκια), kiełbaski (λουκάνικα), żeberka (παϊδάκια), steki (μπριζόλες), zaś w powietrzu unosi się zapach spalenizny :)

A co było dziś u nas?


Pieczone kotlety z karkówki, które pierwotnie miały być z grilla ale deszcz pokrzyżował te plany.
Do tego pieczone ziemniaki i trzy sosy do wyboru: sos musztardowy, sos z chili oraz sos cebulowy z dodatkiem brandy. Nie mogło się obyć bez tzatziki oraz zielonego akcentu w postaci sałaty.
Podsumowując… wielkie żarcie!
Jutro trzeba będzie to odpokutować…

Καλή Τσικνοπέμπτη!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print